Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. STN EN ISO 11290-2

STN EN ISO 11290-2

Späť

Pridať listinnú formu normy do košíka:

Pridať do košíka

Pridať elektronickú formu normy do košíka:

Pridať do košíka
Označenie: STN EN ISO 11290-2
Platnosť: Platná
Počet strán: 36
Jazyk:
SK
Listinná verzia: 17,20€
Elektronická verzia: a) Bez možnosti tlače, prenosu textu a obrázkov: 15,48€
b) Bez možnosti tlače, s prenosom textu a obrázkov: 17,20€
c) S možnosťou tlače, prenosu textu a obrázkov: 22,36€
Slovenský názov: Mikrobiológia potravinárskeho reťazca. Horizontálna metóda na dôkaz a stanovenie počtu baktérií Listeria monocytogenes a iných druhov Listeria. Časť 2: Metóda stanovenia počtu (ISO 11290-2: 2017)
Anglický názov: Microbiology of the food chain. Horizontal method for the detection and enumeration of Listeria monocytogenes and of Listeria spp. Part 2: Enumeration method
Dátum vydania: 01. 06. 2019
Dátum zrušenia:
ICS: 07.100.30
Triediaci znak: 56 0101
Úroveň zapracovania: idt ISO 11290-2:2017, idt EN ISO 11290-2:2017
Vestník: 05/19
Zmeny:
Nahradzujúce normy:
Nahradené normy: STN EN ISO 11290-2:2018-01 (56 0101)
Poznámka vo Vestníku:
Predmet normy: Táto norma špecifikuje horizontálnu metódu na: stanovenie počtu L. monocytogenes; stanovenie počtu Listeria sp. (vrátane L. monocytogenes). Táto metóda je použiteľná na: výrobky určené na výživu ľudí alebo kŕmenie zvierat; vzorky z prostredia spracovania potravín a manipulácie s nimi. Je možné, že určité, dodatočne opísané druhy Listeria nemusia byť kvantifikovateľné alebo potvrdené touto metódou.
Obsah: Európsky predhovor 6
Úvod 7
1 Predmet normy 8
2 Normatívne odkazy 8
3 Termíny a definície 8
4 Princíp 9
4.1 Všeobecne 9
4.2 Základná suspenzia 9
4.3 Očkovanie na povrch agarového média 9
4.4 Inkubácia 9
4.5 Potvrdenie 9
4.6 Stanovenie počtu 9
5 Riediaci roztok, kultivačné médiá a reagencie 9
6 Prístroje a pomôcky 9
7 Odber vzoriek 10
8 Príprava analytickej vzorky 10
9 Postup skúšania 10
9.1 Skúšobná vzorka, základná suspenzia a riedenia 10
9.2 Očkovanie a inkubácia 11
9.3 Stanovenie počtu charakteristických kolónií 11
9.4 Potvrdenie Listeria monocytogenes alebo Listeria sp. 12
9.4.1 Výber kolónií na potvrdenie 12
9.4.2 Potvrdenie Listeria monocytogenes 12
9.4.3 Potvrdenie Listeria sp. 16
9.5 Interpretácia morfologických a fyziologických vlastností a biochemických reakcií 16
9.6 Doplnková charakterizácia izolovaných kmeňov (voliteľná) 16
10 Vyjadrenie výsledkov 17
11 Charakteristiky výkonnosti metódy 17
11.1 Validačná štúdia metódy 17
11.2 Limit opakovateľnosti 17
11.3 Limit reprodukovateľnosti 17
12 Protokol o skúške 18
13 Zabezpečenie kvality 18
Príloha A (normatívna) – Schéma postupu 19
Príloha B (normatívna) – Zloženie a príprava kultivačných médií a činidiel 20
Príloha C (informatívna) – Odlíšenie Listeria sp. od iných rodov 28
Príloha D (informatívna) – Reakcie na identifikáciu druhov Listeria 29
Príloha E (informatívna) – Výsledky medzilaboratórnych štúdií na stanovenie počtu Listeria monocytogenes. 31
Literatúra 34